מטבל טקמאלי - רוטב שזיפים גאורגי
- טעמים אורבניים
- 14 במאי 2024
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 באפר׳

טקמאלי הוא רוטב שזיפים ירוקים גאורגי חריף־חמצמץ עם עשבי תיבול טריים, שנחשב לאחד מהמאכלים המסורתיים האהובים של המטבח הגאורגי. נהוג להגיש אותו לצד מנות בשר, קבבים, חצילים מטוגנים, או פשוט כתוספת מרעננת עם לחם טרי.
מצרכים לטקמאלי:
1.5 ק"ג שזיפים ירוקים, שטופים ומיובשים
1.5 ליטר מים
1 צרור שמיר טרי
1 צרור כוסברה טרייה
עלים מחצי נענע טרייה
1 ראש שום
1 פלפל צ'ילי חריף (או יותר לפי הטעם)
מלח לפי הטעם
פלפל סודניה לפי הטעם
הוראות הכנה:
בישול השזיפים:
בסיר גדול מלא במים, הניחו את השזיפים והביאו לרתיחה עדינה.
הנמיכו את האש ובשלו כשעה על סף רתיחה, עד שהשזיפים רכים מאוד.
סננו את השזיפים המבושלים מהמים (שמרו את המים) והניחו להם להתקרר.
הכנת המחית:
הניחו את השזיפים על מסננת מעל קערה או סיר תואמים ובעזרת כלי ייעודי למעיכת פירה (אפשר גם ביד), מעכו את בשר השזיפים המבושלים כך שבשר הפרי ירד דרך חורי המסננת לקערה.
גרדו בעזרת מרית את הסרת כל הפרי מהחלק התחתון של המסננת בו יש בשר פרי נקי ומעליו ודאו שאתם מגרדים את הקליפות והגרעינים.
טחנו בבלנדר את השמיר, הכוסברה, הנענע, השום ופלפל הצ'ילי עד לקבלת תערובת חלקה והוסיפו פנימה את פרי השזיף
מכאן יש לתבל במלח ולדלל את הרוטב במי הבישול ששמרנו , הוא צריך להיות קרמי כמו טחינה או יוגורט סמיך וחלק מי שאוהב יכול להוסיף עוד פלפל סודניה לחריפות
לאחר הקירור המתבל מתקשה מעט ואז יש לדלל במעט מים חמים ולתקן תיבול במלח
אחסון:
העבירו את רוטב הטקמאלי המוכן לבקבוקי זכוכית נקיים.
על המתכון
טקמאלי הוא אחד הרטבים המזוהים ביותר עם המטבח הגאורגי – חמצמץ, עז ומלא עומק בזכות שילוב עשבי התיבול והשום הטרי. הרוטב מבוסס על שזיפים ירוקים חמצמצים שמתבשלים ארוכות, מעורבבים לעיסה חלקה ומתובלים בנדיבות. התוצאה היא רוטב שמחייה כל ביס – בין אם מדובר בבשר על האש, ירקות קלויים או אפילו אורז לבן פשוט.
ערכים תזונתיים ל-100 גרם
הערכים התזונתיים מבוססים על המרכיבים והכמויות המופיעים במתכון ומחושבים ע"י מערכת AI (בינה מלכותית).
(מומלץ להתייחס לערכים אלו כאל הנחיה כללית, ולא כאל נתונים מדויקים לחלוטין)
Comments